PART TIME JOB

Saturday, 15 September 2012

~ Berbudi dengan Tanah~

Assamualaikum...selamat pagi... ( entry di pagi hari la ni ) hehehe....

Ari nie miss puprle rasa nak kongsi skit salah satu hobi jugak ni... hobi yang mndtgkan hasil. berbudi kepada tanah.. sejak2 dh balik ke kg halaman nie... hepi je rasa hati..  kat kg apa lagi yang ada kalo bukan dengan menanam... tp miss purple suka tanam sayur n bunga..  hehehe korg msti tau kan.. kdg2 dengan pokok kita leh wat jadi ubatan tradisional..hehe x yhla bergantung sgt n ubat hospital.... hehehe ( padahal miss purple ni  x suke mam ubat hospital ) ...huhu byk lak songeh kan... ni nak cter pasal bunga n tanaman je... korang kenal pokok sireh..dulu2 org tua suka makn sireh n buah pinang... bgus tau leh kuatkn gg kita ni..zaman dulu mn ada org gosok gg kan...hahaha n daun sireh la jadi ubat gg diorg.. ni rupanya daun sireh..

Daun Sireh


gambar ni kat tanaman miss purple tau bukan amik kat google ea... segar je... kalo korang nak tau apa lagi kelebihan dia meh cni nak list

  • leh hilangkan sakit kepala - ramaskan daun sireh buh kat rambut
  • penyeri wajah - amik 7 helai rendam dalam air panas wapkan kat muka dan selawat 3 kali
  • pembersih wanita - rebus daun sireh n cuci MISS V wanita 
  • melegakan kegatalan - kdg2 wanita ni Miss V dia sensitif ni salah satu herba yang leh redakan kegatalan

Pokok Selasih 





pokok selasih ni x pasti la apa kegunaan dia...tp yg pasti sedap sgt kalo dicampur dengan betik wat masak bening ( masak air ) campur skit n lada hitam.... turunkan kalestrol hihihi

Pokok Kacang Buncis






huhu korang nak tau... miss purple n family sampai  x termakan n sayur ni... mmg byk sgt dia kuar.. ngkla rezeki kalo kita rajin berbudi n tanah.. kalo rajin lagi leh jadi pendapatan ni.. apa taknya sehari 2 kali petik pagi n petang ...sekali petik penuh satu tapis.. byk tau... kitorg asyik bagi kat org je sape nak sila la dtg ke rumah.... hehehe kalo nak poskan  xleh layu pulak nnti.

Bunga Ros





x penah bosan ngk bunga nie..... pokok bunga ros ni pun x berhenti dia berbunga agknya akibat baja yang cukup kot... dan selalu nyanyi kat pokok ni setiap pagi.. tu yang die berbunga dengan hebatnya....huhuhu cantikkkkk


Pokok x tau nama 







bunga ni paling sng sgt nak tumbuh n bunga x cepat luruh... amik biji je kat tengah2 bunga tuh tabur je kat tanah....cepat je dia tumbuh n berbunga......cantik bunga ni tp x tau nama dia apa... huhuu ala2 cam daisy gak bunga ni... pun bunga matahari...aishh x tau la apa dia..... mcm2 warna dia ada... merah,pink,kuning dan oren....

huhu ni je la koleksi pagi ni... kalo rajin lagi nnti miss purple upload lak bunga kenanga n melur.... wangi tau bunga2 ni


#Misspurple nak kuar..nak g nursery nak cari bunga yang pelik2 lagi#



7 comments:

  1. bunga ni namenye zinnia, tp zinnia ade byk jenis, ni yg selapis, umah kite pun banyak bunge ni, cume takde mase nak upload

    ReplyDelete
  2. didi...upload la cntik bunga ni... nm kg pe dd

    ReplyDelete
  3. name kg takde ye, sbb ntahla tak tau org panggil ape, muzie, followla blog aku

    ReplyDelete
  4. muzi, pokok selasih tu, kalau dalam bahasa inggeris, org panggil basil.. ade macam2 basil, holy basil, ape2 lagi basil la.. boleh buat ubat.. try google tengok kegunaan die, kalau org india, diorg akan tanam pokok selasih ni dekat tempat sembahyang

    ReplyDelete
  5. thanks dd... dd ni mmg info pokok aku...hahah dd pokok yg aku bli n ko smpai skng x bunga2 lagi... sedih betul...

    ReplyDelete
  6. ok dah tau.. kalo lemah badan amik daun selasih jadi ulam... then sakit gastrik pun leh jadi penawar ..mkn daun mentah2.... berguna gak pokok selasih ni

    ReplyDelete