PART TIME JOB

Saturday, 29 September 2012

~ Kek Manual ~

Assalamualaikum...selamat berhujung minggu...huhuhu... mnggu ni miss purple cam rajin sket la dr minggu yg laen... hehe... pasal teringin nak wat kek marble.. ermm ni sume maklong la punyer pasal.. sedap sgt makan kek marble dia.. teringat2 lagi smpai skng..apa lagi ngk ada bahan kat umah ..dengan berbekalkan kerajinan yg ada miss purple pun watla kek marble tuh huhuu...tp maklongnyer kek lagi cntik la sbb warna makkk oii meraahh saga tuh...hahaha ... tp yg sadisnya.. mixer rosak la pulak kan.... apa nak wat pukul ler pkai kudrat yang ada... huhu punyer lenguh tngan duk pukul mentega + gula... adoii nak bg ringan bukan senang tau.... warghhh nangis tol.... tp bila dah siap...fuhh lega sangat.... tp...leh x jgn makan...ngk je ea.. sbb syg sgt nak mkn sbb penat x ilang hehehehehehe......





Finally... huhuhuuhu.. mood tlg picit bahu nie pleasss hihihi ( ngade tol ! )

Thursday, 20 September 2012

~Burger Segamat~

Assalamualaikum..... Selamat Tengahari...
12.00pm...15min lagi tunggu nak rehat . pe nak wat keje sume dah settle.. apa lagi duk belek2 FB la kan n Blog hehehe.... sambil2 tu duk belek pic dalam folder ni.. ternampak lak gambo burger segamat ni...aduuuii meliur dah mulut ni.... hehehe sib bek x menjejeh kuar je kan.. burger ni mmg sedap n murah... bak kata lebih murah dr tmpat yg pnh mis purple duduk... tganu ke mersing ke sm je mahal burger.. dh la x sedap mana kan... tp burger segamat ni leh wat teringat2 smpai x tdo mlm ... hehehehe... apa taknya.. daging dia lembut je... ni burger special tau harga RM 3.00 kalo tmpat burger spesial mau kat RM 3.50 silap2 buh RM 4.00 kot. apa yang spesel pasal burger ni meh nak citer

  • daging/ayam yanmg bersalut telur
  • sebelum dia salut tu die buh mayonis , kicap cair  n rempah
  • watkan dia sedap..daging dia x dela garing sgt..
  • bila makan penuh mulut n mayonis dia..perghhh meleleh
  • mmg terbaik la...kat segamat je la kan... tp may b kat tmpat laen ada g yg sedap
  • Harga Burger Special RM3.00 burger Biasa RM 2.20...mmg berbaloi
  • Lokasi : Depan Bilion
  • Masa bukak Kedai: x pastilah rasa dr kul 3.00ptg smpai 12.00mlm
  • pakcik yg wat tu senyum je...
  • The Great !!!! like 100 kali





  • Amacam meleleh x... huarghhh lapar ni... k la nak balik makan. daaaa.......Adios..Assalamualaikum

Saturday, 15 September 2012

~ Berbudi dengan Tanah~

Assamualaikum...selamat pagi... ( entry di pagi hari la ni ) hehehe....

Ari nie miss puprle rasa nak kongsi skit salah satu hobi jugak ni... hobi yang mndtgkan hasil. berbudi kepada tanah.. sejak2 dh balik ke kg halaman nie... hepi je rasa hati..  kat kg apa lagi yang ada kalo bukan dengan menanam... tp miss purple suka tanam sayur n bunga..  hehehe korg msti tau kan.. kdg2 dengan pokok kita leh wat jadi ubatan tradisional..hehe x yhla bergantung sgt n ubat hospital.... hehehe ( padahal miss purple ni  x suke mam ubat hospital ) ...huhu byk lak songeh kan... ni nak cter pasal bunga n tanaman je... korang kenal pokok sireh..dulu2 org tua suka makn sireh n buah pinang... bgus tau leh kuatkn gg kita ni..zaman dulu mn ada org gosok gg kan...hahaha n daun sireh la jadi ubat gg diorg.. ni rupanya daun sireh..

Daun Sireh


gambar ni kat tanaman miss purple tau bukan amik kat google ea... segar je... kalo korang nak tau apa lagi kelebihan dia meh cni nak list

  • leh hilangkan sakit kepala - ramaskan daun sireh buh kat rambut
  • penyeri wajah - amik 7 helai rendam dalam air panas wapkan kat muka dan selawat 3 kali
  • pembersih wanita - rebus daun sireh n cuci MISS V wanita 
  • melegakan kegatalan - kdg2 wanita ni Miss V dia sensitif ni salah satu herba yang leh redakan kegatalan

Pokok Selasih 





pokok selasih ni x pasti la apa kegunaan dia...tp yg pasti sedap sgt kalo dicampur dengan betik wat masak bening ( masak air ) campur skit n lada hitam.... turunkan kalestrol hihihi

Pokok Kacang Buncis






huhu korang nak tau... miss purple n family sampai  x termakan n sayur ni... mmg byk sgt dia kuar.. ngkla rezeki kalo kita rajin berbudi n tanah.. kalo rajin lagi leh jadi pendapatan ni.. apa taknya sehari 2 kali petik pagi n petang ...sekali petik penuh satu tapis.. byk tau... kitorg asyik bagi kat org je sape nak sila la dtg ke rumah.... hehehe kalo nak poskan  xleh layu pulak nnti.

Bunga Ros





x penah bosan ngk bunga nie..... pokok bunga ros ni pun x berhenti dia berbunga agknya akibat baja yang cukup kot... dan selalu nyanyi kat pokok ni setiap pagi.. tu yang die berbunga dengan hebatnya....huhuhu cantikkkkk


Pokok x tau nama 







bunga ni paling sng sgt nak tumbuh n bunga x cepat luruh... amik biji je kat tengah2 bunga tuh tabur je kat tanah....cepat je dia tumbuh n berbunga......cantik bunga ni tp x tau nama dia apa... huhuu ala2 cam daisy gak bunga ni... pun bunga matahari...aishh x tau la apa dia..... mcm2 warna dia ada... merah,pink,kuning dan oren....

huhu ni je la koleksi pagi ni... kalo rajin lagi nnti miss purple upload lak bunga kenanga n melur.... wangi tau bunga2 ni


#Misspurple nak kuar..nak g nursery nak cari bunga yang pelik2 lagi#



~ Gelang Manik ~

hehehe lamanya x update blog... skng ni dh ada minat baru... menjahit hahaha pelik je bunyi kan... cm ne la leh minat sgt menjahit skng ni...padahal bnda ni la paling benci nak wat dlm hidup... x semena-mena minat sgt n manik skng ni... n satu lagi gelang manik... dr dulu lagi suke sgt pkai gelang manik...skng ni nak try wat sendiri nak design sendiri... bak kata org maklumat di ujung jari... searh youtube r pe lagi kan... cari punye cari..design bawah ni nmpak menarik...excited sgt nak try... hehehe kalo korg nak try jugak jom r blaja wat mende nie... msti bes kan hasil kreativiti sendiri.