Lawar Ikan
Korang pnh makan x lawar ikan nie.. msti jarang dgr kan. makanan ni popular kat kelantan tp x sume org kelantan tau pasal mknan nie sbbnya terkenal kat kawasan2 pantai jer. cara nk wat mmg sng sgt kalo tgk cara nk wat msti rasa geli nk mkn. apa x nya ikan nie x msak langsung x gune gas pun, jimat memang jimat. Campur pulak n daun2 ulam perghh kalo duk kg mmg sng la pasal x yh nk bli2 ulam kat pasar...k mls cter pjg jom kita ngk resepi nk wat cm ner.
3-4 ekor ikan tamban ( amik isi jer pastu potong kecik2 )
10 batang cili padi ( cili pgil btg ke ulas hehehe )
seikat kacang panjang ( hiris bulat2 dan nipis)
seikat daun serai kayu ( knl x daun nie dier mcm pucuk gajus )
3 biji limau nipis
2 pucuk daun kesum ( potong halus)
2 biji tomato ( hiris nipis)
garam secukup rasa
Cara nk wat:
Tumbuk cili n garam masuk dalam isi ikan. pastu perah limau nipis n campurkan ulam ulaman gaul sesuka hati...kan dah siap, per lagi makan la n nasi panas2...nyum2 sedap.
No comments:
Post a Comment